KSA Marke

 • Interview met Wolfjesleiding

  19 oktober 2017Nieuws

  Dag wolfjesleiding! Dag van de jeugdbeweging, een ideaal moment om jullie wat beter te leren kennen als ouder(s). Wat zijn jullie plannen vandaag?

  Leiding: Heyhey!
  Opdeze prachtige dag gaan wij traditiegetrouw naar het ontbijt van de jeugdbeweging in Kortrijk. Al van de avond ervoor ligt ons uniform netjes klaar om het de volgende dag met trots te dragen! ‘s Avonds gaan we met de leiding naar nacht van de jeugdbeweging (in de nieuwe fuifzaal Depart) om deze hoogdag in schoonheid af te sluiten…

   

  Wat studeren jullie?

  Sies: Ik studeer bachelor in de orthopedagogie. Ik zou later graag werken in een rust- en verzorgingstehuis of een home voor mensen met een verstandelijke handicap.

  Karen: Net zoals Sies studeer ik orthopedagogie aan de Vives. Ik zit nu in mijn tweede jaar.

  Valerie: Ik ben dit jaar afgestudeerd als bachelor in de verpleegkunde (traject ziekenhuis). Maar omdat ik er geen genoeg van heb doe ik nog een banaba (bachelor na bachelor) spoed en intensieve zorg.

   

  Hieruit kunnen we afleiden dat jullie zeer zorgzaam zijn. Kozen jullie daarom voor de Wolfjes dit jaar?

  Sies: Sinds mijn 6 jaar ben ik al lid van KSA Marke, het heeft me toen gebeten en nooit meer losgelaten. Op mijn 19e werd ik lid van KSA Noordzeegouw (gemeenschap pagadders), dit is de overkoepelende organisatie die instaat voor vrijwel alle KSA’s in West-Vlaanderen. Nu op mijn 21e, als 5e jaar leider, was het tijd om de fakkel door te geven aan een volgende generatie. Toch kon ik KSA niet loslaten en nam ik de kans om leiding te geven aan de Wolfjes gretig aan!

  Karen: Toen ik besloot om te stoppen met KSA had ik nog helemaal geen zin om er ‘volledig’ uit te stappen. Toen Valerie en Sies mij vroegen om het Wolfjesteam te versterken zag ik dat uiteraard helemaal zitten!

  Valerie: Tijdens mijn laatste jaar als leidster werd het steeds moeilijker om nog tijd vrij te maken voor KSA vanwege mijn studies. Zo werd ik gedwongen om te stoppen als leidster. Janne (oud-leidster van de Wolfjes) vroeg me om leiding te geven aan de jongste KSA’ers. Twee werkingen verder vind ik het nog steeds fantastisch!

   

  Wat is KSA voor jullie? Wat zijn jullie mooiste herinneringen?

  Sies: KSA is voor mij een moment waarop ik even niet moet nadenken, waarop ik de stress die ik in de week heb opgebouwd eruit kan smijten. Een moment waarop ik niet moet denken aan mijn drukke agenda maar ik alles op het gemak kan doen. Een moment waarop ik niet de Sies moet zijn die stil hoeft te zitten maar degene kan zijn die al zijn energie kwijt kan én mag. Mijn mooiste herinneringen zijn o.a. het Varsika -en Joepiekamp, de vele beektochten, de laatste-avond-traantjes op kamp, …

  Karen: KSA is voor mij een plaats waar ik volledig mijzelf kon zijn. Iedere zaterdag kon ik mij volledig laten gaan in de vele spelletjes die we speelden als gastje. Ook als leidster vond ik het fantastisch om de kinderen te zien genieten van de activiteiten.
  Ik heb zo veel mooie herinneringen aan KSA, maar als ik toch de mooiste moet uitkiezen dan is het mijn kamp als eerste jaar jonghernieuwer. We waren zo een hechte groep en hadden bangelijke leiders!
  Verder vond ik de leukste werkingen wanneer ik helemaal onder het vuil, de verf of andere viezigheid thuiskwam.

  Valerie: Moest ik KSA niet hebben zou ik zeker een saaie seut geworden zijn. In KSA heb ik geleerd hoe ik in groep moet werken, hoe ik met emoties moet omgaan, hoe ik me vuil moet maken, hoe ik moet sjorren, hoe ik een taak om mij moet nemen en deze zo goed mogelijk probeer uit te werken en hoe je het best een leidinggevende rol opneemt.
  In de KSA heb ik vrienden gemaakt. Mijn beste vrienden waar ik al mijn verhalen deel als lid en leider.
  Wat ik zeker niet zal vergeten zijn de kampen (waaronder Lourdeskamp, de fietskampen en Joepie).

   

  Welk dier zouden jullie zijn?

  Sies: Wanneer ik bij de collega’s van de scouts spiek en ik hun totemzoeker gebruik, kom ik uit bij de spitsvogel.
  Deze levendige en energieke zangvogel is erg wendbaar. Hij vangt insecten in de lucht. De Spitsvogel is gezellig en hoegenaamd niet egoïstisch. Hij leeft zeer sociaal in grote groepen. Hij is hulpvaardig. De Spitsvogel is vrolijk, ondeugend en pakt problemen luchtig aan. Hij gaat zelden bij de pakken neerzitten.

  Karen: Enkele jaren geleden vonden mijn vriendinnen van de scouts het ‘stom’ dat wij in KSA geen totem kregen. Ze beslisten om samen een totem te zoeken voor mij. Ze kwamen uit bij de zorgzame vink. Een vink is een vlijtige en levendige zangvogel. Ze is niet schuw, maar wel voorzichtig. De vink is opgewekt en trouw.
  Ik kon mij wel goed vinden in deze omschrijving.

  Valerie: Een kat! Lekker luieren in de zon, één miauwen en je krijgt eten, de hele nacht buiten op avontuur gaan, kattenkwaad uitsteken, andere katjes plagen en graag gezien worden door iedereen. Geweldig! Bovendien heb ik 9 levens… (*miauw*)

   

  Nog een spetterende Dag van de Jeugdbeweging toegewenst aan alle KSA’ers!